Haring en Bier wandeltocht

10 jaar WV Het Blauwe Vaasje

‘Wandelen is een tijdverdrijf. Men neemt daarvoor het onderlijf en al wat daar weer onderhangt,’ zou een uitgebreid adagium kunnen zijn van schrijver/schilder/het beest Jan Cremer. Toch behelst wandelen of lopen meer dan slechts het ene been voor het andere plaatsen en aldus en uiteindelijk vanuit A te vertrekken om in B uit te komen. Lopen is plezier. Kameraadschappelijkheid. Sociale betrokkenheid. Elkaar steunen in tijden van blarenleed of enig ander ongerief. Wandelen is de laatste lauwwarme doorgelopen boterham kaas delen met wie naast je loopt. Wandelen kortom is fun. En verder heel veel leedvermaak.

Toen het toen nog naamloze Het Blauwe Vaasje in 2001 (Een Ruimte Wandeling) het prille levenslicht ontwaarde kon nog niemand bevroeden welk een impact deze ongereglementeerde club zou hebben op het leven van velen. En niet alleen Vlaardingers of andere vissenkoppen. Vanuit de wieg al direct een bonte stoet van stugge doorlopers zonder mededogen en behulpzaamheid behoevenden met wandelvrees en ander leed.

Paden werden genomen. Lanen bestreden. Pleinen gerond en bergen beklommen. Of de route nu met windkracht 10 constant tegen langs woeste rivieren of onmeetbaar lange Afsluitdijken dan wel door overvolle steden en andere rampgebieden voerde: saamhorigheid voerde altijd de trotse boventoon. Vriendschappen voor het leven werden gesmeed. Vrienden ontmoetten vriendinnen of andersom en toekomstige lopers werden niet zelden ter plekke gecreëerd.

Dit alles vindt nu al naadloos en met grote blijdschap 10 jaar plaats. Het Blauwe Vaasje lijkt dan misschien een vreemde eend in de bijt der overige wandelaars, maar niets is minder waar. De onderlinge warmte, de heldere lach die ’s ochtends vroeg over weilanden schalt. Die fijne kameraadschappelijkheid: dat zijn de elementen waaruit dit moderne humanistisch maar soepele staal is gesmeed. Een voorbeeld voor allen die dezelfde tijdsverpozing met liefde aanhangen.

10 Jaar Het Blauwe Vaasje. Een feit dat op de ultieme UITgaanskalender van Vlaardingen dit jaar een plaats verdient. Een uitgelezen mogelijkheid om de rest van Wandelend Nederland en Vlaanderen eens uit te nodigen en een dag lang de vruchtbare grond te beroeren van waaruit Het Blauwe Vaasje is ontsproten De ideale dag om in onderlinge vrede en plezier te kiezen uit een mooie tocht van 15 kilometer of een nog mooiere van 25 kilometer.

Niet alleen wordt de wandelaar op relaxte wijze door het pittoreske en historische stadshart gevoerd, maar evenzo worden de talloze groene elementen als die van bijvoorbeeld de Broekpolder niet vergeten. Wat te denken van de klassieke haven met haar ouderwetse schepen die je even doen wanen in de Gouden Eeuw te zijn beland. Of het roerloos hangen van de Slechtvalk in de nog bedauwde stille polder. Zomaar twee redenen om de schoenen aan te doen en op zaterdag 5 juni naar Vlaardingen te gaan.